Waarop moet ik letten bij een speenkoord?

Een speenkoord is een echte musthave voor elke ouder of ouder-to-be! Het zorgt er namelijk voor dat de tut of fopspeen van je kleintje niet verloren geraakt en het voorkomt dat het tutje op de grond valt. Vooral bij uitstapjes met de kinderwagen, fiets of auto is dit enorm handig! Ook als je meerdere kindjes hebt, is dit een echt hebbedingetje, want zo geef je nooit meer de verkeerde tut. Ze zijn in heel wat vormen, kleuren en maten te vinden, met naam van jouw kleine spruit of zonder naam. Voor ieder wat wils!

Doordat er een enorm groot aanbod is aan speenkoorden, is het toch wat opletten geblazen om ervoor te zorgen dat je een goede keuze maakt. We geven jou dan ook graag enkele tips mee waar je aan kan denken bij het aankopen van een tutkoord.

Waarop moet je letten bij aankoop van een speenkoord?

Een goed en veilig speenkoord of tutketting moet aan enkele vereisten voldoen om veilig te zijn voor jouw kindje. 

  • Lengte: Een eerste criterium is de lengte. Deze mag volgens de normen nooit langer zijn dan 22cm. Deze lengte gaat over de koord, dus vanaf de lus tot en vlak voor de clip. De clip zelf wordt niet meegeteld. Door je te houden aan de lengte van 22 centimeter, vermijd je verstikkingsgevaar. Langere koorden kunnen namelijk rond de nek van het kindje terecht komen, met alle gevolgen van dien. Een speenkoord met siliconen en houten kralen moet bij aankoop ook goed strak zitten aangezien deze na verloop van tijd nog wat uitrekt.

  • Materiaal: Kies voor een fopspeenkoord die gemaakt is uit natuurlijke materialen en zo veel mogelijk vrij is van chemicaliën, zoals BPA, lood, Ftalaten en PVC. Dit is natuurlijk moeilijk na te gaan, maar je kan wel jouw speenkoord aankopen via betrouwbare websites waarbij vermeld staat dat deze chemicaliën niet in hun producten zitten. Indien er gebruik wordt gemaakt van houten kralen, bestaan deze het liefst uit ongelakt, natuurlijk beukenhout. Beukenhout is namelijk steviger, splijt minder snel en heeft een antibacteriële werking.

  • Kwaliteit: De kwaliteit van het speenkoord is natuurlijk belangrijk. Je wilt namelijk niet dat je deze na enkele keren te gebruiken in de vuilbak moet gooien omdat deze stuk is of uit elkaar valt. Koop daarom nooit een tutketting met losse onderdelen die uit elkaar kunnen vallen. Ook de speenkoorden waarbij losse onderdelen verlijmd zijn, zoals bij een strik, kan je beter links laten liggen. Een strik of houten ringen zien er dan misschien wel leuk uit, maar het is niet volledig veilig.

Enkele tips voor het gebruik van een speenkoord:

  • Gebruik een speenkoord altijd onder toezicht van een ouder. Je weet nooit wat er gebeurt...
  • Gebruik het dus ook niet tijdens het slapen, want dan kan je jouw kindje niet goed in de gaten houden en is er kans op verstikkingsgevaar. Je kan wel een los tutje in bed leggen.
  • Een speenkoord is geen speelgoed
  • Verleng of vermaak het speenkoord niet!
  • Controleer de tutkoord regelmatig op slijtage en vervang het tijdig. 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd